Infolinka telefon Vodní zdroje +420 266 779 114
Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Projekt ALICE práce v roce 2015

Projekt ALICE práce v roce 2015



V březnu 2015 proběhla v rámci WP5 (Technické vybavení lokalit) rekognoskace pilotní lokality Valle Pedernal, vinice El Huaico firmy Callia a vytipování míst vhodných pro odběry půdy. Následoval odběr vzorků půdy, rozbory vzorků a vyhodnocení situace na lokalitě.

Vinice El Huaico (Valle Pedernal), kterou vlastní vinařská firma Callia, se rozkládá na území 350 ha; produktivní vinice je ale situována pouze na 80 ha, kde byla v roce 2008 vysazena odrůda vína Malbec. Ideální výška vinné révy je 1,5 m (viz obrázek č. 1). Při nižších nebo vyšších rostlinách dochází k  technickým problémům v rámci sklizně (kdy se využívá zemědělský robot), ale i k snížení kvality vína. Proto je snaha na lokalitě El Huaico pěstovat vinnou révu tak, aby její velikost byla unifikovaná (výška 1,5 m) a zaručovala ty nejlepší výsledky při sklizni (tedy v rámci sběru vinných hroznů). V rámci rekognoskace území bylo zjištěno, že v některých částech vinice vinná réva nedosahuje požadované výšky; rostliny jsou výrazně nižší a vytvářejí ostrůvky v dobře prosperující vinné révě (viz. obrázek č. 2). Tato situace je pro vedení farmy Callia závažná a proto je potřeba v budoucnosti podobné rozdíly v růstu révy eliminovat. Pro správný přístup k hospodaření, které povede k růstové unifikaci vinné révy na lokalitě vinice El Huaico, je nezbytné stanovit příčiny, které růstové faktory negativně ovlivňují.

Nejpravděpodobnější příčinou rozdílného růstu vinné révy na lokalitě El Huaico, Pedernal jsou preferenční drenážní cesty, které v údolí fungují díky hydrogeologické a geomorfologické situaci zájmového území. Optimálním řešením situace je aplikace sensorů pro měření vlhkosti zeminy na vytipovaných místech vinice a on-line měření vývoje vlhkosti v čase, které se stane podkladem pro zavedení změn hospodaření vodou na lokalitě vinice Huaico. Nově bude definován systém nehomogenního zavlažovacího režimu, rozdílného pro oblasti s vyšší propustností v dosahu preferenčních drenážních cest a pro oblasti kde se preferenční cesty proudění nevyskytují. 

Na základě vyhodnocení situace ve Valle Pedernal proběhne v září 2015 instalace sensorů a bude spuštěn poloprovoz.

Odkaz na stránky projektu ALICE - zde.

Obrázek 1Obrázek 2

 


Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.