Infolinka telefon Vodní zdroje +420 266 779 114
Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Slavnostní ukončení projektu „Realizace hydrogeologických jímacích objektů"

Slavnostní ukončení projektu „Realizace hydrogeologických jímacích objektů"



Slavnostní ukončení projektu „Realizace hydrogeologických jímacích objektů v provincii Zavchan, Mongolsko“

 crpomoc_horiz_r.jpg

 

Dne 22.11.2016 proběhlo na Technické univerzitě v Ulánbátaru slavnostní ukončení projektu „Realizace hydrogeologických jímacích objektů v provincii Zavchan, Mongolsko“, který byl od září 2013 realizován sdružením „Zavchan, Mongolsko“ (VODNÍ ZDROJE, a.s. a GEOMIN, s.r.o.). Projekt byl realizován v rámci rozvojové spolupráce a financován Českou rozvojovou agenturou. V rámci projektu byly provedeny následující práce:

  • Archivní rešerše a terénní rekognoskace s výběrem vhodných lokalit
  • Projekty, realizace a vyhodnocení geofyzikálních prací na 20 lokalitách
  • Projekce, realizace a vyhodnocení hydrogeologického průzkumu na 10 lokalitách
  • Hydrodynamické zkoušky a laboratorní analýzy na 10 lokalitách
  • Vybudování stavebních a distribučních objektů pro jímání podzemní vody způsobilých pro celoroční provoz a jejich technologické vybavení (10 lokalit)
  • Cyklus školení pro provoz a údržbu vybudovaných distribučních objektů
  • Školení vysokoškolských studentů a pracovníků v oboru geofyzika a hydrogeologie
  • Zpracování studijních materiálů geofyzika a hydrogeologie

Nově vybudované vrty využívá v současné době 200 mongolských pasteveckých rodin, které vlastní 150 000 kusů zvířat. Při předání jímacích míst byli všichni jejich provozovatelé z řad pasteveckých rodin vyškoleni z obsluhy jímacího místa i z údržby elektrického generátoru. Zbývajících 10 objektů vybudují mongolští specialisté, kterým byly v rámci projektu předány formou školení a praktických ukázek všechny potřebné znalosti pro vyhloubení zbývajících vrtů.

Slavnostního předání výsledků projektu se zúčastnili hlavní koordinátor projektu za provincii Zavchan pan Azjargal, kterému byly předány veškeré písemné materiály související s realizací projektu, zástupci Velvyslanectví České republiky v Ulánbátaru Oldřich Zajíček a Ladislav Horák, zástupci ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí Mongolska a vysokoškolští pracovníci a studenti Technické univerzity v Ulánbátaru. Pedagogickým pracovníkům a studentům této univerzity byly předány studijní materiály oboru geofyzika a hydrogeologie, které byly zpracovány v anglickém a mongolském jazyce. Věříme, že studiem těchto materiálů se zvýší odborná úroveň studentů, kteří budou po absolvování univerzity dobře vybaveni do praktického řešení zásobování Mongolska podzemní vodou.

Prezentaci projektu a zhodnocení 15 leté úspěšné spolupráce mezi Českou republikou a Mongolskem provedli Mgr. Ivo Černý (VODNÍ ZDROJE, a.s.) a Ing. Jiří Šourek (GEOMIN, s.r.o.).

 

IMG-20161122-WA0004.jpgIMG-20161122-WA0008.jpgIMG-20161122-WA0003.jpgIMG-20161122-WA0005.jpg

 


Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.