Infolinka telefon Vodní zdroje +420 266 779 114
Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Pokračování projektu průzkumu zdrojů pitné vody v jižním Moldavsku

Pokračování projektu průzkumu zdrojů pitné vody v jižním Moldavsku



I v roce 2015 úspěšně pokračuje realizace projektu Kvantitativní a kvalitativní průzkum zdrojů pitné vody v jižním Moldavsku, financovaný Česku rozvojovou agenturou. Poté, co byly dokončeny terénní rekognoskační práce v regionech Taraclia, Cahul a Cantemir, se nyní pracovníci společnosti VODNÍ ZDROJE, a.s. zaměřili na okresy Leova a Cimisla. Ve všech uvedených okresech jsou detailně zmapovány stávající veřejné zdroje pitné vody, včetně provedení chemický a mikrobiologických rozborů u vybraných studní, pramenů a vrtů. V případě zjištění potenciálních zdrojů znečištění v okolí a možných kontaminantů nad rámec základních rozborů, jsou u vybraných pasporovaných zdrojů pitné vody prováděny doplňkové analýzy na BTEX, NEL, pesticidy a další látky. Výsledky analýz stejně tak jako doporučení a návrhy opatření jsou zpracovávány do odborných zpráv pro obce, které jsou následně prezentovány na radnicích dotčených obcí.

Z dosavadních zjištění lze konstatovat, že velké množství veřejných zdrojů pitné vody nevyhovuje limitům moldavské legislativy pro pitnou vodu a je pro pití nevhodná. Podzemní voda v jižním Moldavsku je plošně kontaminována dusičnany ze zemědělské činnosti a bodově z nečištěných odpadních vod z domácností a z chovu dobytka a drůbeže (hnojiště, chlévy, jímky na močůvku). Koncentrace dusičnanů u kopaných studní překračují maximální přípustnou hodnotu pro dusičnany, často je podzemní voda rovněž kontaminována sírany. Podzemní voda z mělkého kolektoru se rovněž vyznačuje vysokou mineralizaci a tvrdostí. Časté je také bakteriální znečištění vody. Projekt bude po zbytek roku 2015 pokračovat průzkumnými pracemi okresech Basarabeasca a Gagauzie. 

 


Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.