Infolinka telefon Vodní zdroje +420 266 779 114
Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Úspěšné dokončení projektu ALICE

Úspěšné dokončení projektu ALICE



V prosinci 2016 byl úspěšně dokončen projekt ALICE (E! 7616 Varovný systém pro kontrolu extrémního kolísání hladiny podzemní vody), koordinovaný v rámci programu EUREKA firmou VODNÍ ZDROJE, a.s.

Další partneři projektu:

  • České Centrum pro Vědu a Společnost, Česká Republika
  • ATOS Spain s.a. (Španělsko)
  • BOSC: Baltic Open Solution Center (Lotyšsko)

 

Projekt ALICE se zabýval vývojem varovného monitorovacího systému nové generace, který umožní jednak optimalizaci zavlažování v zemědělství (příklad vinic ve Španělsku a Argentině), jednak včasné sledování extrémních poklesů nebo nárůstů hladiny podzemní vody v oblastech, které jsou bezprostředně závislé na její ustálené výšce (příklad CHKO Litovelské Pomoraví, Česká Republika). Hlavním výstupem projektu ALICE je užitný vzor registrovaný pod č. 030086 na Úřadě průmyslového vlastnictví ČR „Uspořádání optimalizovaného systému pro podporu řízení závlah na základě rozsáhlé bezdrátové sítě sběru dat“.

Systém ALICE je založen na snímání signálů z jednotlivých měřících bodů - senzorů - umístěných na zájmové lokalitě a radiovém přenosu těchto signálů do předzpracovatelského uzlu a následně přes internet do centrální databáze.

 

Výstupem projektu ALICE je užitný vzor “ Systém pro řízení závlah na základě stavu hladiny podzemních vod“, který bude využitelný jak v České Republice, tak ve světě – např. na vinicích v oblastech San Juan a Mendoza, Argentina nebo na vinicích ve Španělsku.

 

Pilotní lokalita Litovelské Pomoraví (CZ)

zde proběhlo testování pilotního provozu ALICE  při sledování extrémních poklesů nebo nárůstů hladiny podzemní vody na 7 monitorovaných vrtech ve 2 geologických vrstvách.

Ekosystém lužního lesa v zájmové oblasti je citlivý na dlouhodobější nárůsty nebo poklesy hladiny podzemní vody. Cílem pilotního projektu ALICE je poskytnou aktuální informace správě CHKO a vodohospodářským orgánům pro optimální využití zdrojů podzemní vody.

 

Pro více informací kontaktujte koordinátorku projektu: zuzana.boukalova@vodnizdroje.cz

 

 

IMG_0003.JPGIMG_0038.JPGIMG_0041.jpgIMG_0044.jpg

Setkání vinařů v San Juanu, Argentina, prezentace výstupů projektu ALICE

 

IMG_0001.JPGIMG_0155.JPGIMG_0176.JPGIMG_8072.jpg

Fotky z pilotní lokality – poloprovoz ALICE ve valle Pedernal, San Juan

 

IMG_0079.JPGIMG_8117.JPGIMG_8123.JPG

Návštěvy u dalších zájemců o systém ALICE – finca Conde Grand

 

Alice na vinici_2.jpgIMG_0018.JPGIMG_0052.JPGIMG_0092.JPG

Návštěvy u dalších zájemců o systém ALICE – finca Crescentino Hermanos - Caucete


Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.