Infolinka telefon Vodní zdroje +420 266 779 114
Česky English
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Aktuální práce na projektu STORAGE

Aktuální práce na projektu STORAGE



V srpnu a září 2014 byly v rámci projektu STORAGE provedeny terénní práce v Nepálu na lokalitě Patan, sub-lokalita Prayagh pokhari. Byly zde provedeny terénní pilotní testy, orientační stopovací zkouška a workshopy s místními komunitami.

Lokalita Prayagh pokhari (Nepál) je pilotním územím pro návrh modelu integrovaného managementu podzemních vod v rámci jejich efektivního využívání a definování nových přístupů k optimalizaci malých vodních zdrojů ve třetím světě.

Stopovací zkouška na lokalitě Prayagh pokhari umožnila sledovat dva výzkumné bloky:

  1. Sociologický

    Komunikace s komunitami a potenciálními konečnými uživateli podzemní vody na pilotní lokalitě a charakteristika jejich chování pro optimalizaci způsobu komunikace;

  2. Hydrogeologický
    • Analýza preferenčního směru proudění a případně stanovení rychlosti proudění a doby zdržení mezi dvěma objekty
    • charakterizace transportních parametrů prostředí (rychlosti proudění, doby zdržení) a kalibrace a ověření transportního numerického modelu.

 

O PROJEKTU STORAGE (Integrovaný management podzemních vod v rámci jejich efektivního využití a definování nových přístupů k optimalizaci malých zdrojů ve třetím světě)

Se změnou klimatu je tvorba a kumulace vody méně předvídatelná, proto je nesmírně důležité, aby byla podzemní voda využívána efektivněji ve prospěch všech svých uživatelů. Toto tvrzení pak platí především ve třetím světě, kde jsou zdroje podzemních vod značně limitované nekoordinovaným využíváním a bodovým i liniovým znečišťováním. Většinou zde platí obecná pravidla hospodaření s vodami, na státní případně regionální úrovni, ale jejich dodržování nikdo nekontroluje ani nepenalizuje, a tak jsou v podstatě neplatná. „Neviditelnost“ pravidel pro hospodaření s vodami se pak negativně odráží hlavně na lokální úrovni, v dopadu na konkrétní konečné uživatele. Situace by mohla být řešena aplikací modelu řízení využívání podzemních vod v rámci komunit – tedy obyvatel, kteří sdílejí určitou oblast (omezenou prostorově, jejich společnými zájmy apod.).

Model by měl být k dispozici v lednu 2015 v podobě jednoduché aplikace pro konečného uživatele, kde na základě dotazů a následných odpovědí dojde k prozkoumání aplikovatelnosti zasakování vod v dané lokalitě. Technické řešení modelu STORAGE se skládá z linie environmentálně technické, legislativní a sociální, v závěru proběhne integrace všech zohledněných podmínek a doporučení vhodné varianty postupu. Model STORAGE doporučujeme využít při blízké spolupráci s lokálními komunitami (tak jak to bylo v Prayagh pokhari), protože bez výukové a školicí etapy může být tento model funkční pouze částečně.

Fotky: z jednání s komunitami, školící aktivity

zástupce honorárního konzula N.K. Sharma a bývalý ministr životního prostředií Ganesh Shah


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

Napište nám

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů
Chráněno službou reCAPTCHA.